Att sluta med napp





Wilgot har alltid vart en napptokig liten gosse. Det är verkligen en stor trygghet för honom. Han använder den inte så mycket på dagarna förutom då han blir lite gosig eller då han gjort illa sig. Men när det ska sovas så ska napparna vara med, helst 10 st. Jag tror inte han har somnat utan napp en endaste kväll och jag gruvar mig över hur vi ska lyckas få honom att sluta med napp. Han blir så förkrossad om han inte får sin napp när han vill. Det går inte ens att skoj-ta napparna från honom, tårarna kommer med de samma.

Men nu är han snart 2,5år och det är på tiden att vi tar tag i detta. Tänderna blir ju så förstörda av napp. Hur vi ska gå tillväga har jag ingen aning om, oavsett vad så vet jag att det kommer bli kämpigt. Tårar, gap & skrik. Vet bara hur det är om man råkat glömma nappen när man hämtar honom på förskolan. Han vill nämligen ha nappen i vagnen på väg hem. Usch och fy, man känner sig så elak över att behöva ta ifrån han sin käraste ägodel. Tror att det kommer bli jätte svårt, speciellt när Lo har napp.

Hur har ni gjort? Har ni något sluta-med-napp tips?

Kommentarer
Postat av: Teresa - Mamma till Melwin & bebis i magen

Hej snygga kvinna!

Vi har precis samma funderingar här hemma, Melwin får inte ha den när han går själv leker osv, eller rättaresagt han får bara ha nappen när han sitter i vagnen, soffan, sover och är ledsen.



Men som du beskriver att Willgot är så är Melwin med, gap, skrik och tårar så fort han inte får nappen eller om man har glömt den hemma.



En tjej kompis till mig har också en son på 2½år, dom var nyligen hos tandläkaren och då hade hon och sonen kommit överens om att efter dom hade varit där så skulle han sluta med nappen. (hon hintade tandläkaren om napp-situationen så hon kunde hjälpa henne att peppa hennes son att sluta)



Han har inte använt napp sen den dagen 14 dagar nu!



Keep up the good work!

2012-02-01 @ 12:42:01
URL: http://teresamattsson.blogg.se/
Postat av: Nikita

Albin var en riktig napp unge han med , spec på kvällar å mornar eller om han var trött.

Ja trodde att han skulle ha napp tills han blev

16 år ibland , då han verkligen älskade sina nappar och det var hans trygghet!



Men nu i slutet på förra året så slutade han helt med napp

Det kom lite av sig självt. Vi pratade mkt om det innan och trappade ner lite succesivt på napp användandet,

Sista perioden hade han napp bara då han sov.



Ja tror inte man ska göra så stor grej av det, dem är bara

Barn en gång .. Och ja vet ingen 18åring med napp.. Sen att alla andra är jävligt duktiga på att påpeka om nappen de får man blunda för.



Nappen är ju inte direkt skadlig för tänderna förrän runt 4 års ålder heller.



Kram

2012-02-01 @ 13:03:18
URL: http://nikital.blogg.se/
Postat av: Blue Velvet - Vegas mamma

Lämna dom till påskharen, lämna dom till ett nappträd om ni har, bor man i sthlm kan man ge napparna till katterna på Skansen har jag hört.

Jag är så glad att Vega inte har napp och säger verklige "bläää" när jag har försökt.

2012-02-01 @ 13:11:54
URL: http://bluevelvet.nu
Postat av: Johanna - mamma till 3

Pigan slutade med sin napp i höstas. Då hade hon fått ha den bara när hon ska sova sen hon var 1,4 år.



Vi pratade om "avslutet" ett tag och sen fick hon hänga den på en gren till ekorrbebisarna;)

2012-02-01 @ 13:12:51
URL: http://jobeah.blogg.se/
Postat av: Alfva

Usch, jag kan inte ens föreställa mig. Jag bestämde tidigt att slippa just det problemet genom att bara låta henne ha nappen i när hon skulle till att sova. Sen så fort jag vet att hon sover har jag alltid varit inne och petat ur den just frö att hon aldrig skulle vakna och sakna den.

Vi tog bort den helt i somras genom att bara "glömma" den när hon åkte till mormor på semester och det gick utan protest. Däremot fick hon tillbaka den senare i höstas när hon uppenbarligen hade svårt att hantera alla känslor och sin 2-års trots. Och snart måste jag ta tag i det igen. Huvva...



Iaf - lycka till! Bara ni är konsekventa så kommer det gå!

2012-02-01 @ 13:13:57
URL: http://alfvan.wordpress.com
Postat av: Sofie

Vårt tips som funkade på vår Anton är att sluta tvärt en dag. Bestäm er och håll fast! Vi tog fighten i sommras och samtidigt så bestämde vi oss för att sluta med välling nattetid. Vällingen var mitt beslut o nappen min mans beslut. Kändes i början som att vi gjorde för mycket ändringar för honom samtidigt MEN kan bara säga att det gick jättebra!

Första dagen så frågade han någon gång efter den och även någon gång på natten men de följande dagarna så frågade han knappt. Måste även påpeka att han oxå var napptokig så hoppas att det går lika bra för er oxå! :)

Ha en fin dag!

Kram Sofie

2012-02-01 @ 13:19:19
URL: http://frkenblom.blogspot.com
Postat av: Caroline

Om du går in på http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3888 (knattetimmen) så kan du söka i arkivet efter napp, där kan du få mycket tips från barnpsykologerna om när/hur man ska sluta med napp!

2012-02-01 @ 13:19:36
Postat av: Sandra

ett tips är att ta den ur hans mun när han somnat. alltså du låter honom somna med nappen och sen bara tar ut den ur munnen, då har han ju ändå snutten men tänderna tar inte lika mycket stryk..sen när du gjort så ett tag och ser att han kanske börjar mogna vid fyra år? eller tre så kan ni ju gå till skansen och kattungarna där man kan få lämna sina nappar? då får han ju göra det på eget intesiativ. bättre än at t du skulle rycka bort nappen och han aldrig mer får den.

2012-02-01 @ 13:20:52
Postat av: Frida söderlund

Hej Denise! Frida heter jag , är 16 år och mamma till lilla Milton på 1 år.

Jag är nog din mest trogna läsare , äääälskar din blogg!

Tycker det är så sött när du skriver små svarta hjärtan i inläggen och i rubrikerna.

Tänkte fråga hur du gör dom?

Har läst överallt men inget tycks funka....

Jätte tacksam för svar!

Kika gärna in på min blogg , http://fridaelinor.blogg.se//

Den är under renovering just nu , men kan ju vara kul att titta endå!

Många kramar Frida

2012-02-01 @ 13:26:19
URL: http://fridaelinor.blogg.se//
Postat av: Sandra

Hej!! Brukar vara inne och läsa din blogg, och tycker din blogg är super.



Våra grannar som är våra bästa vänner har varit i samma sits som ni, med nappen. Och när Arvid ( som sonen heter ) började vara runt 2.5 år så började dom att förklara att när man fyller 3 år så blir man ju stor kille och storkillar har ingen napp och så höll dom på tills han fyllde 3 år och på sin 3 årsdag så stod han med ett paket med sina nappar och gav dom till sopgubbarna, och han var riktigt stolt över att vara storkille. Och har aldrig bett om en napp sen dess trots att han hade en lilla syster som

också hade napp.



Hoppas du fatta hur jag menar :)

Tack för en bra blogg!!

2012-02-01 @ 13:33:14
URL: http://sandra.b99.org
Postat av: Denize - Ensam morsa till E&E i Spanien - Foto

Jag vill inte ens tänka på att vi någon dag måste ta tag i det. Det kommer bli HELL!

Men det ska bli intressant att se om det kommer några bra tips här =) Emilia använde aldrig napp, så det behövde jag aldrig bekymra mig för då.

2012-02-01 @ 13:38:28
URL: http://denize.se
Postat av: Agnieszka-2barnsmorsan

Nova slutade med både napp och välling samtidigt... eller vi tvingade henne till det kanske man ska säga:) Hon var lite över 3 år och vi kände att det räckte så en kväll var det bara NEJ till bägge, hon grät och skrek första kvällen i ca 30 minuter, andra kanske en kvart och 3e 5 minuter och sen dess har det gått rätt bra, i början kunde hon ibland smyga in till brorsans säng och sno åt sig en napp... men det gav sig det med! Elton använder typ aldrig napp, ibland när han är ledsen och så, och ibland på nätterna, så känner inte alls press över att behöva sluta med det just nu!



kramar

2012-02-01 @ 13:44:32
URL: http://agnieszka.blogg.se/
Postat av: Maja

Glöm nappen hos en äldre släkting... och glöm sen att hämta den ;-)



Haha, nej, men vi hade sånt tur att vår då 2-årige son glömde sin napp hos gammelmormor och kom på det i bilen på väg hem. Jag sa bara att vi hämtar den sen (vi hade ju givetvis fler nappar hemma) men när vi kom hem var han så inställd på att "nej, nappen är ju hos gamlamormor" så han frågade inte efter napp. Och vi plockade givetvis inte fram nån annan då heller. Han somnade utan problem utan napp på kvällen, och nämnde sen aldrig den mer och var aldrig ledsen. Han var vid det här tillfället 2 år och 3 månader.



Drömscenario? Ja verkligen! Som jag hade fasat inför avvänjningen... Han älskade nappen över allt annat och sov med flera stycken, en i munnen och resten runt omkring sig.

2012-02-01 @ 13:59:41
Postat av: Alina

Jag håller på att nappträna med Stephanie nu. Jag sa till henne kvällen innan att alla nappar ska ligga i burken och imorgon ska hon vara utan napp. När hon vaknar ska hon lägga nappen i burken och typ, spännande va? Hon vaknade direkt på morgonen och ville lägga nappen i burken och sen fick hon den när hon skulle sova igen och det visste hon om. Hon är helt napptokig hade massvis med nappar dygnet runt, alltid en i munnen. Första dagen var igår och det gick super inte ett enda gnäll på 13 timmar :)



Lycka till

2012-02-01 @ 14:09:03
URL: http://finest.se/alinahinas
Postat av: Sofie, mamma till Teodor och Wilmer

Teodor hade napp från födseln i princip. Men han valde dock helt av sig själv att sluta med nappen i samband med att han började på dagis då han var ca 17 månader. Vi trodde att det skulle bli jättesvårt att sluta med nappen, eftersom han fram till dess varit så fäst vid den!



Om ni bor nära Skansen har jag för mig att man kan lämna in napparna där på nåt ställe, alltså att barnen ger ifrån sig napparna själv. Vet dock inte vart på Skansen då jag är från och bor i Linköping ;-)

Eller så kan man "skicka napparna till tomten"? Fast det kanske bara funkar vid jul...

Annars har jag hört att man kan ta på lite "stopp&väx" på napparna, så att de smakar äckligt om dem!



Hoppas det går bra med nappavvänjningen!

2012-02-01 @ 14:22:06
URL: http://teodorsmamma.blogg.se/
Postat av: Jen

Våran tjej av med napptokig.. trodde som du att de skulle bli mkt gråtandes. Men kan faktiskt säga att så va det inte, vi sa att vi gett dom till tomten, vilket hon trodde på.

Så va det med det.. hon somnar som vanligt och sover faktiskt bättre om nätterna nu när hon inte har napp för annars brukar hon alltid vakna när hon tappa den.

Nu vaknar hon aldrig på nätterna längre.

Det har gått en månad nu och visst har det kommit frågor, "var är nappen då?" men vi har bara sagt, tomten hämta dina nappar.. sen är det bra så.

Så kanske ni kan göra liknande, säga att tomten har hämtat dom eller nått.. ?

det är ju så olika, men ni kommer säkert på nått jätte bra o jag tror allt de kommer gå bra för han och er :)

bara man inte ger upp vilket jag har lätt för ;P

2012-02-01 @ 14:49:58
URL: http://jennicka.blogg.se/
Postat av: Linda

Tyvärr har jag inga tips att ge då vi inte har kommit till den fasen än. Däremot har vi fått kämpa med att försöka få vår dotter att ta nappen. Det tog ett år :) Hon har alltid haft stort sugbehov men lärde sig inte nappflaskan förrän hon var 6 mån och sedan tröstnappen ordentligt när hon lärde sig sova hela natten vid ett års ålder. Nu har hon den som din kille, när hon ska sova och när hon behöver gosa/vila små stunder på dagen. Det mesta löser sig med tiden. Hoppas det går bra för Wilgot! KRam Linda

2012-02-01 @ 14:56:08
URL: http://alltochelleringet.blogspot.com
Postat av: Johanna

Love slutade ha napp på dagarna i höstas, jag tjatade bara på honom att han skulle spotta ut den och efter några dagar gick det hur bra som helst att vara utan på dagarna. Trodde jag aldrig för han älskade med sin napp och hade den jämt innan. Men han har den fortfarande när han sover, orkar inte ta den kampen än riktigt men snart så rycker den på nätterna med. :)

2012-02-01 @ 15:08:46
URL: http://silverdraken.blogg.se/
Postat av: Hanna

Peppa honom att han är en stor kille nu och att stora killar inte använder napp? Låt honom "skänka" dom till jultomten eller någon annan figur han gillar? Kan dock bli svårt när ni har en till liten som använder napp :/

2012-02-01 @ 15:16:44
URL: http://hannaangman.blogg.se/
Postat av: Sarah

Jag hade napp tills jag var 4 år och mitt bett har inte blivit påverkat. Alla tänder sitter rakt och fint !:-) han verkar ju inte använda det så mycket ändå. Det är ju hans trygghet just nu. Bästa är väl att sluta när han är "mogen" för det :-) inte tvinga bort det. Har inte barn själv men i maj så kommer knodden!

2012-02-01 @ 15:34:51
Postat av: Marina - Mamma till 5

Mitt bästa tips är att bara sluta.. Precis som med blöja.. Man bestämmer sig när man märker att barnet är redo och tar sen bara bort det som det ska slutas med.

Det kommer bli gap och skrik, men för oss i alla fall så har det gått över väldigt snabbt ändå..



Lycka till tjejen!

2012-02-01 @ 15:47:52
URL: http://snuttsies.blogg.se/
Postat av: Beatrice, mamma till skrutten Robin - Tävlingar igång!

I somras började vi prata med Robin om att när tomten kommer, då ska han ge napparna till honom. För att nissarna vill ha dom. Sen pratade vi om det då och då och sen när vintern närmade sig pratade han om det själv, att tomten skulle få napparna.

Det har verkligen funkat hur bra som helst!

Han gav bort napparna och visst frågade han efter dom den första veckan, men han var inte ledsen. Nu frågar han inte ens efter dom längre :) Även fast han sover på förskolan där andra barn har napp så bryr han sig inte :)



Annars finns det ju nappträd lite här och där, där man kan hänga upp napparna :)



Lycka till!



KRAM

2012-02-01 @ 16:24:46
URL: http://beabofink.blogg.se/
Postat av: Chicmommy - mamma till Ajdin och bebis i magen

Vi håller också på och få Ajdin nappfri. Vi är inne i dag 2 nu. På förskolan går det riktigt bra, han frågar inte ens efter den och somnar till och med utan nappen.. men så fort han kommer hem blir det gnäll och tårar. Igår när vi kom hem från förskolan frågade han var nappen är och när jag sa att vi hade glömt den på dagiset kom krokodiltårar och med sin ledsna röst sa han "Snääääälla mamma jag behöver den, snääääälla." Jag började nästan själv tjuta och gav mig till slut. Men då var det ändå läggdags (när jag väl gav mig) så det spelade inte så stor roll, för jag tänkte först börja med nappfritt på dagen för att sedan få honom att somna utan nappen också.

Jag har tyvärr inga tips att komma med eftersom vi inte kommit så långt men jag hoppas lille W vill samarbeta och blir nappfri snart :)

2012-02-01 @ 16:49:06
URL: http://chicmommy.se
Postat av: Fia

Jag minns att jag fick slänga mina nappar i sopnedkastet till sopgubbarnas barn. Brorsan hade en tygpåse som han gick och slängde, men det var efter att han och mamma hade pratat om det en tid.

Tygpåsen behöll dock lillbrorsan, men napparna åkte ner till soporna!

Försök att prata om det med Wilgot och kanske släng en eller två nappar i taget. Gör det till en "grej", typ som jag fick slänga mina till sopgubbarnas barn så de skulle få ha napp de med ;).

2012-02-01 @ 17:38:25
URL: http://spegelreflex.blogg.se/
Postat av: Ruby, Milo och Lova

mitt tips som kanske är lite grmt men som vi gjorde med Milo när han var precis 2 r var att bara ta bort den en morgon. Jag sa till personalen att Milo inte skulle få ha napp längre och inte ens på vilan. Då var Milo napptokig och hade ständigt proppen i munnen och hade aldrig sovit utan sin napp. Han hade blivit lite ledsen op vilan och ville ha den sen på kvällen. dagen efter hade han förstått att nappen inte skulle komma tillbaka och bara accepterade det. Helt paffa var vi hemma då vi verkligen hade trott att nappavvänjningen skulle bli ett helvete. Vi sa att Milo var en stor pojke och att Lova har napp för att hon är bebis. Han tog det jättebra och kände sig jättestolt.



Lycka till!

2012-02-01 @ 17:54:35
URL: http://rubykanoby.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag fasar inför samma sak!

Skriv gärna när ni drar igång och hur ni väljer att göra. Men som du skriver så kommer det att bli fruktansvärt kämpigt när och hur man än väljer att göra... :S

2012-02-01 @ 17:55:20
URL: http://emmsaklemmsa.blogg.se/
Postat av: Sofie - Mamma till två små

Det är svårt det där med napp.. Casper var oxå helt napptokig ett tag. Nu har vi lyckats dra ner det till att han bara får den när det är dags att sova... Vissa dagar går det bra vissa inte..



Svårt att ta den från han bara sådär.. han älskar ju den. Jag och sambon hade själva napp länge och kan nästan minnas den fina känslan man fick med nappen...

svårt det där.. jättesvårt..

2012-02-01 @ 20:15:59
URL: http://lillgarden.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vi bara slängde napparna med vår första son.. Han skrek konstant i 2 dagar, men sedan var det färdigt! Hanna var nog så liten så hon reagerade liksom inte & även Elias var liten när vi tog napparna.. Det gick smidigare med dem eftersom vi tog dem tidigt!



Jag vet min mamma körde grejer som att hon "glömde dem hemma" när vi åkte på semestern.. Andra kör ju att de ger dem till påskharen, tomten eller skickar paket till någon... Finns massa med tips!

2012-02-01 @ 20:18:11
Postat av: Chicmommy - mamma till Ajdin och bebis i magen

sv: ja, samma sak här, Ajdin brukade ha nappen på dagis bara då han vilar.. men i början om vi råkade glömma nappen hemma vägrade han lägga sig utan nappen utan man fick nästan låna någon annans, men nu går det riktigt bra, han lägger sig och somnar utan att fråga efter den.. men hemma är det en annan sak.

Jag vet att det inte är bra att jag ger med mig men alla gravidhormoner och hans söta min när han säger snälla mammma.. jag klarar inte av det helt enkelt :P

2012-02-01 @ 20:29:16
URL: http://chicmommy.se
Postat av: Annica

Min kusins dotter slutade med napp när hon var ca 3 år. De slutade köpa nya nappar och när den sista gick sönder så fick hon själv slänga den i papperskorgen. Det var ju jobbigt för henne men då hon själv varit med och slängt nappen så visste hon ändå varför hon inte kunde få den när hon ville.

2012-02-01 @ 20:51:15
URL: http://nannica.se
Postat av: Josephinewestling - Mamma till Vira

Vira slutade med napp när vi var i thailand. bara ändå av sig själv!! Super skönt.



Svar: Skejt (skate3) det är ett skateboard spel. haha.

kram

2012-02-01 @ 21:26:52
URL: http://josephinewestling.blogg.se/
Postat av: Sanna, mamma till Saga och Liam

Säg till när du har en bra ide, för det är en fight jag är sjukt osugen att ta, svårt också när syster har napp :S

2012-02-01 @ 21:42:09
URL: http://sansai.blogg.se/
Postat av: Sandra, Colins mamma

Vilka fina bilder du tagit!!

2012-02-01 @ 23:01:27
URL: http://sandrahupdate.blogg.se/
Postat av: Emma

När jag skulle sluta med napp körde morsan den här "stora barn har inte napp"



Hon förberedde mig i några veckor med att inte ha napp på dagen och sa att stora barn behöver inte ha napp längre för man är så stor och duktig då. Hon pratade mycket med mig om att de små kattungarna på skansen behövde nya nappar och att jag som var så stor kunde ge mina nappar till katterna.



Dagen kom och jag var helspänd på att lämna ifrån mig napparna. När vi skulle åka så kunde varken mamma eller pappa hitta mina nappar. Några år senare när husets såldes kunde mamma fortfarande inte hitta mina nappar. Antagligen grävde jag ner dem i trädgården haha. Men jag sov aldrig med napp igen trots att lillsyrran hade napp.

2012-02-01 @ 23:02:49
URL: http://mammaemma.blogg.se/
Postat av: Carina

Hej!

Min dotter har aldrig använt napp men när hon var ca 1 år fick vi träffa en tandläkare på BVC tillsammans med några sndra mammor och barn.. Hon berättade då ett tips om att sluta med napp och det var att KLIPPA ett litet hål i alla nappar. Vet inte men tydligen så fungerar det. Nappen mister väl sin funktion. :) Men barnet ska få nappen efter att det är hål i den ändå för att upptäcka själv att den inte är bra längre. :)

2012-02-02 @ 07:44:35
URL: http://vilopaus.blogg.se/
Postat av: Linnea Granström- Ebbas mamma ♥

Vi slutade med napp innan lillan fyllde ett, hon har aldrig fått ha den längre stunder utan bara innan hon skulle sova. Och jag tror det gjorde det mycket lättare att sluta med den, visst grinade hon lite dom två första nätterna men tillslut somnade hon, så vi kom undan väldigt lindrigt :)

2012-02-02 @ 10:18:18
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: Emma - Mamma till Viggo & Melker.

Gruvar mig med för det... Men första steget blir inte-ha-napp-på-dagen... Vi hade en persiod då det gick jättebra, men sen ville han gärna ha den mitt på dagen och "vila" framför drömmarnas trädgård... Men nu har vi bestämt att napp har man bara när man ska sova... SÅ får vi börja så iaf och hoppas på att han blir helt nappfri innan 3 års dagen :p Får väl se hur det går...

2012-02-02 @ 10:36:19
URL: http://emmashjartan.se/
Postat av: Angelica

Ja du dessa nappar är ett gissel. Man måste leta ihjäl sig varje kväll för minst 2 ska man sova med. En i munnen och en i handen så man kan växla..



Happilyeverafter.se Evelina fick sin son att ge nappen till snögubben i trädgården.



Sen vet jag en annan som fäste nappen med snöre i dörrposten till köket och ville man snutta napp fick man helt enkelt stå där och trycka vilket inte var jätteroligt när de andra barnen lekte och stojade så tillslut var inte nappen intressant längre. Man missade så mycket då :)

2012-02-02 @ 11:34:16
URL: http://www.lifeofanangel.se
Postat av: Carro - Mammaliv & Foto

Loke gav sin napp till tomten i julas då var han 2 år och 3 månader. Det har funkat super bra jag är riktigt förvånad för han var varit riktigt napptokig. Nästan så han hade den dygnet runt, men när tomten kom gav han snabbt bort den. På julaftonskvällen somnade han gott utan den och så har det även fortsatt :)



Ni bor ju i sthlm så ni kanske kan lämna napparna till små kissebebisarna på Skansen till våren?

2012-02-02 @ 23:31:34
URL: http://emmasandracaroline.blogg.se/
Postat av: Carro

Vi har kört på som så att samtidigt som Nova-Lee började inskolas på dagis så har vi även trappat ner med nappen. Hon får endast ha nappen när hon ska sova middag och till natten. Ytterst sällan om hon är ledsen (kan hända i vagnen om hon är HELT omöjlig). Härom dagen sov hon sin middagslur helt UTAN napp och hon sov i 2,5 h! Det har fungerat jättebra faktiskt. Hoppas ni kommer på ett sätt som fungerar för er också.

2012-02-03 @ 10:05:07
URL: http://carrox.blogg.se/
Postat av: Hanna- mamma till Theodor

När min lilla syster skulle sluta med napp så gjorde mamma upp ett schema på exempel 20 dagar och när alla dagarna var slut så fick hon ett paket. Så kunde hon kryssa i dag för dag och se hur duktig hon var! sen när de 20 dagarna hade gått så kunde hon klara sig utan napp:)

2012-02-03 @ 10:30:00
URL: http://hannashusdjur.bloggplatsen.se
Postat av: Veronica - mamma till Theo och Tim

Oj, ja de blir ett bekymmer här hemma med...

Men vet en familj som gav napparna till rävbebisarna i skogen, en annan där ville barnen att krabborna skulle få dem så de åkte till stranden och gav dem...

Annars att man ger dem till påskharen, skickar dem till tomtens nissar och får ett par dagar efter ett "svar" alt paket som tack. En kille på jobbet som snart är 3 år ska ge sina nappar till en bebis som de känner och tillbaka får han en paket som tack. Eller helt enkelt inte köpa på sig fler och allt eftersom man slänger/tappar bort så är dem snart slut...



Svårt det där...



Många fina bilder i bloggen som vanligt! =)

2012-02-05 @ 13:42:19
URL: http://www.virresblogg.blogspot.com
Postat av: Eleanor 17 år och mamma

Måste fråga dig vart du har köpt den underbara burken?

Har nämligen letat överallt efter en likande :)



Hoppas ni mår toppen! :)

2012-02-06 @ 08:44:49
URL: http://bbiigdeal.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Jag har inga barn själv, men jag var lika napptokig själv och sov helst med flera nappar i munnen på samma gång, hehe. Jag fick i alla fall åka till Skansen och lämna alla mina nappar till kattungarna (vet inte om de har detta längre) och efter det åkte vi och jag fick en sprillans ny cykel :) var lite knöligt första nätterna, men det gick bra för det fanns ju helt enkelt inga nappar kvar! kommer ihåg att jag var ledsen en gång o fick titta i nappskåpet ifall det fanns någon där men det var ju tomt för jag hade gett dom till kattungarna istället :) hehe

2012-02-06 @ 12:57:49
Postat av: Madde

Hej, jag har tyvärr inget tips när det kommer till att sluta med napp. Däremot undrar jag om du har något tips för att få bebisen art ta napp. Har en dotter på 4 veckor som har ett stort sugbehov, men vägrar ta napp.

Annars vill jag bara säga att din blogg är jätte härlig och jag gillar att du är så ärlig och öppen. Både när det handlar om det som är bra och det som är jobbigt.



Lycka till med allt!

2012-02-08 @ 22:21:30
Postat av: ENDENISE

SVARAR: Att få bäsisen att ta napp har jag tyvärr inga tips om. Lo spottar ut nappen hela tiden men så fort snutten får ligga och hålla fast den så blir hon nöjdare än nöjdast :D

2012-02-09 @ 14:49:48
URL: http://endenise.se
Postat av: Emily och LIna

Vi har ganska nära till hembygdsparken i Ängelholm. Där kan man ge bort sina nappar till kaninbebisarna. Så en dag när jag skulle till sjukhuset tog sambon med dottern dit och hon gav bort sina nappar. Vi hade pratat om det länge så hon visste att nästa gång vi skulle till hembygdsparken så skulle hon ge dom till kaninerna. Hon var glad och spänd och det blev inga tårar ingenting (hon var 2½ när hon slutade med dom). Inte ens när vi kom hem började hon gråta. Vi slutade med vällingen samtidigt, och hon frågade efter både nappen och vällingen på kvällen, men inget mer. Vi förklarade att "ja, men dom gav du ju till kaninbebisarna. Dom behöver napparna. Du är ju så stor tjej nu!" Vi hade både napp och välling i reserv, men vi behövde inte ta fram det. Det gick MYCKET bättre än vad vi trodde. :)



I julas gav hon bort snutten till tomten, och samma sak där. Hon frågade efter den på kvällen.. men sen var det glömt. :)



Hoppas det går lika bra och smidigt för er!

2012-02-13 @ 13:51:19
URL: http://positivaarne.blogg.se/
Postat av: Sara - Ensamstående mamma

Jag gjorde egentligen ingenting speciellt när min son skulle sluta med napp.. Det var 1 månad innan han skulle fylla 3 år. Det enda jag gjorde var egentligen att jag typ ett halvår innan började med att han bara fick ha nappen när han skulle sova eller när han hade t.ex ramlat och gjort sig illa och var jätteledsen, annars låg den uppe på en byrå.



Men när jag bestämde mig för att det var dags att sluta helt med nappen så förberedde jag han i ett par veckor först.. Pratade om det varje dag med han, minst en gång om dagen påminde jag han att han snart skulle sluta med nappen.



Och sen när dagen kom så påminde jag han flera gånger den dagen. Sen kom kvällen och vi plockade ihop alla nappar och la dom i en byrålåda. Sen fick han lägga sig, och visst var det lite gnäll, grin och skrik ett tag. Tror han höll på i knappt 1 timme, vaknade en eller två gånger under natten och frågade efter nappen också - men han fick den inte såklart.



Andra kvällen gick det ännu bättre, han frågade en gång efter nappen.. Men jag påminde han och sa att han hade ju slutat med napp nu, och det svaret nöjde han sig med och somnade efter ett kort tag. Och ja, sen dess har han aldrig ens frågat efter den trots att han visste och vet i vilken låda alla nappar ligger.



Jag tror det viktigaste är att förbereda och att vara konsekvent, har man väl bestämt sig så måste man stå fast vid det och ge efter när man hör att barnet är ledsen eller arg. Man får försöka påminna sig själv om att det kommer bli bättre, och att man gör barnets tänder en tjänst.



Först tänkte jag säga att napparna skulle tomten eller påskharen få, men sen ändrade jag mig för jag vill inte komma med något "hitte-på", jag försöker att alltid vara öppen och ärlig med min son. Och det gick hur bra som helst :) När han hade varit utan ett par veckor så fick han en belöning, han fick välja en liten leksak från en leksaksaffär för att han hade varit så duktig och slutat med napp.



Jag vet en annan kompis som klippte bort själva sugnappen på nappen, så när hennes son skulle ta nappen så fanns det ju ingenting att suga på - bara själva "plattan". Hon sa då till sonen att nappen var "slut".. Och det gick hur bra som helst där också :)



Lycka till!



2012-02-13 @ 15:38:46
URL: http://dolphin.blogg.se/
Postat av: I - med två små troll

Hur har det gått med napprojektet? Mitt tips är att först ta bort den dagtid, och låta den vara en tid på natten.

2012-02-13 @ 22:13:38
URL: http://casalinga.blogg.se/
Postat av: Isacs Mamma

Min lilla kille har napp fortfarande (han är 1 år) men känns bra att läsa dessa tips, tack för att du tog upp frågan! :)

2012-02-17 @ 13:28:13
URL: http://isacsmamma.blogg.se/
Postat av: Imsepimsen

Vi åkte och köpte en stuttsmatta för alla napparna, blev lite gråt på vägen hem men när väl stuttsmattan var uppsatt så lekte livet igen. Så mitt tips är att köpa något som barnet verkligen vill ha för napparna.

Lycka till.

2012-02-17 @ 16:44:30
URL: http://imsepimsen.blogg.se/
Postat av: E.K - Mamma till Alicia och Simon

Du har redan fått massa tips men, när vi skulle få vår dotter att sluta med napp förklarade vi för henne att hon börjar bli en stor tjej. Det var precis vid julen, så vi tänkte att tomten kan hämta, men eftersom vi inte hade någon tomte som skulle komma till oss sa vi istället att tomten kommer på natten, hämtar och byter ut mot paket. Ungefär som tandfe'n ;) Vi pratade och förklarade för henne några dagar före, påminde lite då och då om det. Natten före jul la hon sin napp på sitt bord. (jag hade samlat alla nappar redan under dagen så hon bara hade en kvar) Hon somnade och på morgonen fanns ett paket där istället. Jag trodde att det skulle bli jätte svårt för hon var så fäst vid napp, men gick det jätte bra.

2012-02-17 @ 21:16:12
URL: http://eekk.blogg.se/
Postat av: Petra

Hej!

Vilken blogg! Så fin!



Min tjej var oxå extremt napp galen. Hade dom mkt.

Men vi bestämde ett datum en bit fram och så att då ska dom skickas till tomten. Vi pratade mkt om de. Dagen kom och hon postade de glatt. Sen dess har de aldrig varit ngt snack om de. Hon fick en paket "från tomten" veckan efter.

2012-02-22 @ 21:11:45
URL: http://zupermamman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0