Tjejkläder, killkläder eller barnkläder?

Något som det pratas väldigt ofta om här i bloggvärlden är hur man klär sina barn. Genus hit, genus dit, pojkigt och flickit, klänning på killar, klänning på tjejer. Sött och puttinuttigt, hårt eller tufft. Stilarna är många och ämnet är hett hett hett.


Puttinuttigt & randigt.

Jag då? Vad tycker jag?
Först och främst tycker jag att det är ganska tråkigt att vi i dagensläge har det så uppdelat, tjejer har sin avdelning och killar sina. Färgerna hos tjejerna går i rosa, rött och vitt, blommor och paljetter och på killavdelningen ser man sällan något i dessa färger. Att klä Wilgot i klänning är något jag aldrig skulle göra frivilligt, men skulle han komma en vacker dag och be om att få ha klännig så SJÄLVKLART så skulle han få ha det. Han väljer fritt bland kläderna jag shoppat och jag skulle aldrig tvinga honom att ha på sig något han inte vill. Finns många plagg i garderoben som är oanvända pga att han inte velat sätta på sig dom. Idag valde han ett par ljusa haremjeans, en militärgrön tröja från POP och olika strumpor. Lo har på sig en grönvit dress.

Tyvärr är det så att barnen i tidig ålder vet vad som är pojkigt och flickigt.
Mobbning, blickar och påhopp finns redan där. Skulle Wilgot komma till förskolan om något år i klänning så skulle han nog få ett antal frågor om varför han har klänning och diverse påhopp "åååh du är en flicka". Tyvärr är det så. Vem har vi att skylla på? Jo dom som lär ut, främst föräldrarna. Barn blir påverkade av varandra, dom lär sig extremt mkt utav varandra.

Wilgot har mycket blått i sin garderob. Men inte för att det är en "pojkfärg" utan för att hans ögon blir så himla fina mot blått. Han har en väldigt blandad färgskala i sin garderob men blått har han nog mest utav. Lo hade mycket rosa & grått till en början men nu är hennes garderob väldigt blandad. Visst har hon klänningar som är ett typiskt tjejplagg men dom har pappa S och släkten stått för. Jag kan tycka att hon blir väldans söt i klänning och rosa men ju mer dagarna går här hemma så tycker jag att hon börjar passa mer i andra färger, så som mörklila, blått och glada färger.

Wilgot väljer som sagt allt han sätter på sig, till och med strumporna. För mig är det viktigt att han får vara den han är och kläderna är ju en del utav honom och hans personlighet. När Lo blir stor nog för att välja kläder så ska hon givetvis få göra det också. Men tills dess så får hon drass med pappa & mammas smak. Just nu är det mest bodys, byxor och heldresser för hennes del. Den dagen dom klarar av och shoppa själva så ska jag inte lägga mig i, så länge dom inte väljer ett plagg där det finns ett tryck som kan såra andra.


Lite nytt i loppans garderob

För mig spelar det ingen
roll vad mina barn har för kläder på sig, bara dom trivs i det dom har på sig. Vill Wilgot ha en rosa prinsessklänning så får han självklart ha det. Skulle Lo vilja gå i slips och skjorta varje dag, så självklart får hon det. MEN dom kommer säkerligen möta på personer som i frågasätter VARFÖR dom har på sig det. Då kommer jag finnas där och stötta, förklara varför och peppa dom. Men som tur är har allt detta med pojkigt och flickigt blivit mycket mycket bättre med åren. SÅ vem vet, om några år kanske det är okej för ALLA att pojkar bär en rosa klänning med hjärtan på. Man kan ju alltid hoppas.


Blått och färglatt

Kikar man in i Wilgots garderob så ser man att det är en pojkes kläder och tvärtom är det om man kikar in i Lo's. Varför vet jag inte, antar för att dom faktiskt är en pojke och en flicka? Jag vet ju själv att om jag klär mig i klänning så känner jag mig mer kvinnlig och vacker än om jag slänger på mig ett par baggyjeans och en tjocktröja. MEN jag föredrar det sist nämnda och det är oftast det jag bär.

Det vitkigaste för mig är att mina barn får vara DEN dom vill och trivs med det, inte vilka kläder dom har.

Så vad har mina barn? Dom har en del pojkigt, en del flickigt och en HEL DEL randigt men framförallt bekväma barnkläder ;)

Tjejkläder, killkläder eller barnkläder? Hur ser era barns garderober ut? Väljer ni, väljer dom?


Kommentarer
Postat av: kristin

jag anser att det är barnkläder, hittar jag inte de kläder jag tycker om på pojk så går jag över till flick.

Jag gillar färgglatt, rosa,rött,lila, blått och grönt. Visst är svart och grått praktiskt så Vincents garderob är en salig blandning av olika kläder. Ledordet är dock praktiskt och färglatt!



Det är oftast jag som bestämmer men ofta går kläderna lättare att få på om han får vara med själv :)

2012-01-03 @ 11:36:40
URL: http://kristinnilsson88.blogg.se/
Postat av: ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Jag blandar också och köper BARNKLÄDER. Då coh då syskonmatchar jag barnen så att dom får ha exakt likadana kläder, lite för att visa att pojkar och flickor kan ha likadana kläder :)

2012-01-03 @ 11:40:53
URL: http://bambi.blogg.se/
Postat av: Alabamasthlm

Känns som en klurig grej det där faktiskt, men jag tänker som du. Får jag en pojke som vill ha klänning så visst får han ha det - men jag kommer förmodligen inte sätta på honom en själv.



Vad det gäller färgval så ska jag verkligen försöka strunta i om något är just rosa eller blått, vem har bestämt att rosa är en tjejfärg liksom - egentligen?



Bra inlägg!

2012-01-03 @ 11:46:30
URL: http://www.alabamasthlm.se/
Postat av: Cecilia

Superfin blogg, så kul att läsa:D

2012-01-03 @ 11:54:09
URL: http://www.scenbloggen.com/cecilialofving
Postat av: Elina

Kan bara hålla med. Jag hade ju inte (om jag haft en pojk) satt på han klänning, men som som du skriver så hade han velat så .. Det finns ju även jätte fina pojk-kläder i rosa, och jag tycker det är skitballt.

Barnet ändrar ju inte kön pga färgen på kläderna, o alla har vi ju vår favoritfärg, som min var blå när jag var jätte liten... vissa pojkar kanske älskar rosa, lila osv.. :)

2012-01-03 @ 11:55:53
URL: http://dien.blogg.se/
Postat av: Emma - Mamma till Viggo & Melker.

Det låter som jag själv kunnat skriva detta :) Håller helt med!



När Viggo var mini sa jag hela tiden att jag inte gillade för mycket blått, att det var tråkigt osv, jag var mer för grönt, men med tiden har jag insett hur fint Viggo passar i blått (till hans fina blå ögon) och på så vis har det blivit mycket blått och turkost. Men gult, lila, grönt, rött, rosa finns oxå med i barnens kläder, gillar färgglada kläder och BEKVÄMA... Är det jeans, så ska dom vara bekväma, helst med muddar både uppe och nere osv... Men har även en hel del basplagg i svart, vitt och grått.



Hade jag en flicka, så skulle jag nog inte dras så mycket för alla dessa prinsesspaljetter och rosetter, ibland tycker jag det ser alldeles för mycket ut helt enkelt... men såklart skulle det finnas små söta, bekväma klänningar och mycket rosa blad plaggen, då jag älskar just rosa ;) Men tycker det är lite trist ibland att tjejavdelningen är såååå väldans tjejig, barn är ju ändå barn, men ibland skulle man kunna tro att barnkläderna kommer från vuxenavdelning :p Dom går liksom in för mycket på modet ibland.. Det skulle vara skillnad på vuxen och barn mode tycker jag.



Bekvämt och skönt ska det vara, sen kvittar färger och mönster :) Har dock lite svårt för spiderman, batman, akskungen och såna plagg ;p Men "Bilar" plagg har det blivit eftersom Viggo älskar Bilar och lika som för er, så väljer ju oftast Viggo själv vad han vill ha på sig :) Går ju liksom inte att stoppa! Så får jag nån gång en flicka som promt vill ha på sig en massa rosetter och krimskrams, så kan jag ju inte tvinga henne att inte ha det på sig.



Som tur är, har det ju blivit bättre med åren :) Gillar Kappáhls randiga och kaxs collection!



En till sak när det gäller färger är ju hur barnen passar i dom (som sagt), tex. vissa flickor tycker jag passar bättre i rött än rosa, även vissa passar bättre i blått, grönt eller lila... Lika så är det ju på pojkar med :) Medans vissa (dom flesta kanske) passar lika bra i alla färger :)



Tycker du klär dina barn jättefint och bekvämt! :)

KRAM

2012-01-03 @ 11:56:35
URL: http://emmashjartan.se
Postat av: Elli

Jag tycker inte det är något fel att klä en pojke pojkigt eller en flicka flickigt. Däremot tycker jag det är trams att klä sin pojke i klänning, bara för att det ska vara jämställt. Men sen, som du skriver, är det helt okej om man har en liten pojke som vill klä sig i klänning.

Min äldsta dotter har valt kläder i affären själv sedan hon var strax under 2 år. Jag visade henne kläder som var i hennes storlek, på båda avdelningarna, och i 2-3 år valde hon oftast svart, blått, brunt och grönt.

När hon blev 5-6 år började hon vilja ha lite rosa och rött, samt klänningar. Och nu har hon nog bara enstaka plagg från pojkavdelningen. Nu gillar hon mycket svart, grått, rosa och vitt.



Mellantjejen har nog alla färger på sina kläder, och allt från prinsessor till batman på dom, även mycket leggings och mjuka klänningar.



Minsta som ju fortfarande är bebis har blandat även hon. Men då mycket är presenter, så är det nog mest från flickavdelningen.



När jag väljer, så köper jag det jag tycker är fint/snyggt/gulligt och bekvämt, sen vilken avdelning det kommer ifrån bryr jag mig inte om. Men jag tycker genus-snacket går till överdrift ibland.

2012-01-03 @ 12:12:32
URL: http://ellisdag.blogg.se/
Postat av: Maria - mamma till Liam ☆

åh vad vi tycker lika! vad härligt :) har funderat på att skriva ett liknande inlägg själv men det har aldrig blivit av.

tycker ändå det går åt rätt håll. nu finns det mer varierade plagg. för bara tio år sedan fanns det verkligen endast rosa till flickor och blått till pojkar

2012-01-03 @ 12:44:47
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: Agnieszka-2barnsmorsan

Mina har också tjej&kill kläder, Nova har mkt klänningar och dem väljer hon själv, hon är inne i en riktig klänningsperiod och älskar att ha de, Elton gillar bara vissa av sina kläder också och har verkligen sina favoriter!



kram

2012-01-03 @ 12:49:46
URL: http://agnieszka.blogg.se/
Postat av: Melanie

själv fattar jag inte alls denna debatten. vi vuxna har ju också uppdelat, tjej och kille på klädavdelningarna och det är ingen som ifrågasätter det. så varför göra det med barnens kläder?

2012-01-03 @ 12:56:13
URL: http://enlitendelavmig.blogg.se/
Postat av: Denize - Ensam morsa till E&E i Spanien - Foto

Emilia bestämde sig tidigt för vad hon skulle ha på sig. Det var rosa, rosa, rosa och BARA klänningar. Jag höll på att bli tokig och försökte tvinga henne att ha annat ibland ;) men det gick förstås inte.

Hon växte ur den fasen, man måste ju låta barnen utvecklas fritt.



När det gäller Elian så tar jag det jag tycker är fint och det blir mycket blått men precis som du skrev så blir hans ögon fina av det.

Och jag skulle inte heller klä honom i en klänning frivilligt, men vill han det någon dag? Då får han det.



Som sagt, dom måste få utvecklas fritt. Leka med vad dom vill och ha en möjlighet till att gilla vilka kläder som helst.

Jag skulle dock aldrig låta mina barn gå till skolan med prinsessklänning 'bara för att dom vill', men du förstår nog vad jag menar? Haha.

Det finns ju alltid gränser.

2012-01-03 @ 12:58:57
URL: http://denize.se
Postat av: johanna

2012-01-03 @ 13:10:55
URL: http://vi
Postat av: Johanna - Max mamma och gravid!

Jag köper BARNkläder till Max!

Han älskar leggins!!

Har har dom i alla regnbågens färger.

Det är inte barnets kön som sitter i kläderna utan mellan benen..

Max favorit färg är just rosa. Och han klär i det väldigt bra om du frågar mig!!

Sen tycker jag själv också att kläder ska vara bekväma och lekvänliga.

2012-01-03 @ 13:14:03
URL: http://ginnsy.blogspot.com
Postat av: Alfva - i preggoland!

Dottern är betydligt flickigare än mig, trots att jag förmodligen knappt hade ett rosa plagg (eller klänning ) åt henne som liten. För vi visste ju inte vad som gömde sig i magen och köpte därför neutralt. Men så smög sig plagg efter plagg in i garderoben, vissa klänningar och vissa bara rosa. De har använts, precis som allt annat och hon får välja själv (om hon vill). Ibland är det klänning osm är favoriten, ibland vill hon ha sin t-shirt med Stålmannen.

Kort sagt, vi har allt i garderoben. Och jag tycker kanske att det är alldeles för mycket fokus på just kläderna. Om man nu vill göra tjejer starkare och killar mjukare borde ju bemötandet vara själva grundprincipen...

2012-01-03 @ 13:15:12
URL: http://alfvan.wordpress.com
Postat av: Anonym

Victors garderob är väldigt pojkig. Jag skulle vilja att det fanns mera rött och lila på pojkavdelningen för det är färger jag gärna skulle klä Victor i för han passar jätte bra i det.

Så skulle det finnas mera färger att välja på så skulle hans garderob bestå av kläder med blandade färger, nu är den mest svart och blå. Har faktiskt varit in på flickavdelningen och köpt ett par lilla velourmjukisar till honom för dom är så fina.

2012-01-03 @ 13:15:58
URL: http://victorsmamma.blogspot.com
Postat av: Angelica - Mamma till Moa

Nu är Moa bara 9 och en halv månad så jag bestämmer ju. Och jag går nog mycket för det bekväma. De som är bra för henne att röra sig i. Och vi har inte haft några problem med att hon har klänning för hon rör sig bra i det med. :)



När hon blir större hoppas jag på att hon ska vara med och välja kläder i affären. :)

2012-01-03 @ 13:34:18
URL: http://mariaangelicasofia.blogg.se/
Postat av: Ruby, Milo och Lova

Jag tror att det största problemet med hela genusgrejjen är att det inte är hur man sorterar kläderna i klädbutiker utan snarare som du oxå skrev : Vi som lär! Hur pratar vi till barnen? Vad säger vi till barnen? Vilken inställning har vi som vuxna till olika saker?

Säger vi åå vad fin du är i din söta tröja med spindelmannen på dig, till en pojke??? Knappast!! det är det vi säger till Lisa med sin klänning med hello kitty, på sig! Genom inställningen hur vi pratar till barn får barnet en bild om att söta saker är relaterat till flickor och tuffa saker är relaterat till pojkar. Detta inlägg kan bli väldigt långt och jobbigt att läsa så jag skär ner här haha, men jag är väldigt för genusvetenskapen och jag klär Lova i mkt "tjejkläder" för att jag väljer det en har börjat skära ner rätt drastiskt på det nu då hon inte ska bli van vid att det bara skava puttinuttigt med kläder utan att det ska vara skönt och praktiskt . Milo klär sig och har alltid gjort i mkt färger just för att jag tycker han klär i det. Mycket rosa detaljer osv. Men nu har han börjat protestera mot vissa kläder. Han ska bestämma och han har börjat tvivla på färgen ROSA. Han säger att det är Lovas. Då börjar ju jag tänka om jag har påverkat detta eller är det dom på förkolan eller bara en hel bild på vilka som bär rosa?? Jag har ju ändå uppmanat att klä honom i alla möjliga färger och mönster men det han får se utifrån är en bild av att pojkar och flickor är i olika kategorier.

blablablablabla.



Hela samhället måste ändra sitt förhållande till hur vi bemöter barnen. Det måste bli mer jämställt i hur vi bemöter våra klimpar. För visst var det väl ändå så att alla är lika mycket värda? Eller??

2012-01-03 @ 13:35:52
URL: http://rubykanoby.blogg.se/
Postat av: Maria T

Än så länge väljer jag kläder till båda mina grabbar.... Oliver har inte alls visat intresse för att välja kläder så därför väljer jag än så länge.. Tycker de är lite tråkigt att barnavdelningarna är uppdelade i pojk och tjej... Varför har man inte allt tillsammans så köper man de man gillar oavsett vilken färg kläderna har?! Kram

2012-01-03 @ 13:37:09
URL: http://oliverspock.blogg.se/
Postat av: Angelica

Snygga kläder hörrö :)

Här är det blandat i Leias garderob... Jag har aldrig kunnat klä henne puttig nuttigt, för jag gillar verkligen inte sånt, så tycker det är ganska svårt att shoppa just för att slippa just tjejgrejer. jag gillar verkligen inte allt det där som finns på tjejavdelningen, det blir så himla mycket plåtter :P

Så jag shoppar även på killavdelningen till henne :)

Sen vill jag väl inte klä henne som en pojke men jag tror du fattar vad jag menar :)



kramar till dig!

2012-01-03 @ 13:51:52
URL: http://angelicasandberg,se/blogg
Postat av: Annica

Jag minns när jag var 5 år och gick i förskolan. Jag hade väldigt långt blont hår och var till utseendet väldigt flickor. Men så en dag kletade jag in massa tuggummi i mitt långa hår. Det blev en tur till frisören och jag fick en väldigt kort frisyr. Nästa dag på förskolan blev jag retad för att jag hade pojk-frisyr. Barn kan vara väldigt elaka.



Nu har jag inte shoppat så mycket kläder till Kitty, hon har fått det mesta av farmor och mormor. Jag har än så länge köpt ett enda rosa plagg till henne, men tittar man i hennes byrå så är 80% av plaggen rosa. Jag tycker det är riktigt trist att hon får nästan bara rosa kläder pga att hon är tjej, färger har inget kön och kläder i blandade färger hade varit roligare.

2012-01-03 @ 14:13:23
URL: http://nannica.se
Postat av: Emmy

Jag tycker att du har så rätt i det du skriver.

Men det är så mkt enklar till en tjej, det är tråkigt at det ska behöva vara så uppdelat!

Nu när Theo är så liten sm 5 månader så kan han ju inte välja själv vad han har på sig, men dåhan är större så får han ju själklart ha ett finger med i bilden.



Vi handlar nu på blandat pojk, unisex och ibland flick. VI har för det mesta väldigt mycket färg på våra bodies gärna ränder, eller klara färger som grönt, blått, rött, orange! :-) Så länge det är bekväma kläder, inga hårda osköna han ska kunna röra sig och leka, sova och trivas i dom!

2012-01-03 @ 14:36:34
URL: http://bemlan.blogg.se/
Postat av: Julclaude - Nudity is not a crime!

Håller med dig! Jag köper och väljer kläder till min lilla dotter och det blir mest färger som blå, svart, grön då jag själv älskar mörka färger.



Visst har hon rosa också men inte så mycket och en hel del av de rosa kläderna har hon fått som present av släktingar och vänner. Jag brukar även handla från killavdelning till henne om det är ett platt där jag tycker om så jag brukar få höra: "vilken söt son du har!" "är det en kille?" hahahaha

2012-01-03 @ 14:52:23
URL: http://vanissajulclaude.devote.se/
Postat av: Sofie

Justnu e det mycket rosa, lila o tjejigthos Ella. Kanske främst för att jag har längtat efter att få klä henne i det :) sennär hon blir äldre så får hon självklart välja själv!

Hos Anton så syns det oxå attdet är en grabbgarderob främst för att det finns så dålig variation på grabbavd när man köper kläder tycker jag! Är ju lättare att hitta fina blå o gröna klänningar tex på tjej avd än rosa, röd tröjor på grabbavd?! Precis som den fina blå klänningen du visar här uppe!

Annars så e jag inte så fixerad över kläder utan köper det jag gillar. Kvittar märke... Visst märks det att det är kvalitet på ex pop, me & I o så... Har me & I somfavvo märke annars ;)

Kram sofie

2012-01-03 @ 14:54:15
URL: http://frkenblom.blogspot.com
Postat av: Jenka

Detta är en väldigt bra fråga att ta upp, jag själv säger barnkläder.. min dotter har varken flick eller pojkkläder utan barnkläder. Eller kläder..

Jag väljer mycket av hennes kläder då hon inte alls är intresserad av kläder. Hon gillar att ta på sig vantar skor osv. Men just va hon ska ha på sig struntar hon helt i, hon har väl inte vant sig vid det, eller brytt sig särskilt mkt, jag har inte inriktat henne på just det. Utan det har varit att ja handlat de som behövs osv.

Hon har rött hår så ja gillar att hon passar i pastellfärger.. ljusblå mest och ljusgrönt.

Jag själv tkr inte hon passar i rosa eller röd, de framhäver inte hennes hårfärg o ögon som de ljusare färgerna gör :P

Sen spelar det väl inte så stor roll heller, allt funkar ju så sätt.Hon är ju bara ett barn inte en docka.

Och där man man med disskutera.. dockor o bilar.. vilket har man mest av. Jag e väldigt noga med just leksaker att hon ska få välja själv.. vill hon ha docka.. så visst.. men hon älskar faktiskt bilar mer. Och det har hon mest av. Det är nog viktigt just leksaker och sånt att barnen får en så stor valmöjlighet som möjligt :)

2012-01-03 @ 14:55:24
URL: http://ompappa.blogg.se/
Postat av: Sandra

Bra skrivet! Håller fullständigt med, tycker det är alldeles för uppdelat mellan tjej och killkläder.

2012-01-03 @ 15:01:24
URL: http://freefallin.blogg.se/
Postat av: Isabell

Väldigt blandat, när Johannes var liten fick han en rosa/vit randig body (användes inte så flitigt men ändå) sen så gillar jag rött och vitt men även blått och grönt på min lilla kille.

För mig spelar inte heller färgerna roll men nu har jag valt dom jag gillar så får ha bestämma sedan när han blir äldre.

trevlig dag =)

2012-01-03 @ 15:20:31
URL: http://blogg.mama.nu/isabella
Postat av: Jonna

Håller med dig till fullo! Det är så tråkigt att klädavdelningarna är indelade! Jag har hittat mycket kläder till Limme som är på tjejavdelningen och han har mycket rött och randigt, mest för att jag älskar randigt och för att han klär jättebra i rött till sina grön/bruna ögon! Dock är det lättare för flickmammor att shoppa fina kläder på pojkavdelningen än vad det är för pojkmammor att shoppa på flickavdelningen. Klänning är inget jag medvetet skulle köpa till Limme, men det är kanske heller inget som jag skulle köpa massor av till en tjej, för jag tycker inte om klänning som person och då blir det nog automatisk så att man hittar en annan "flickig" stil till sitt barn. Jag går mycket på vad jag själv tycker är fint och det kommer ju bli hans stil tills den dagen han bestämmer själv. Skulle han däremot komma som 2-åring och vilja ha klänning (om vi nu skulle ha en hemma) så självklart får han det. Limme har en del rosa som är den typiska flick färgern, jag älskar ceriserosa och han klät jättefint i det. Tycker det är så himla fint av dig att låta Wilgot själv klä sig, tror att barn växer jättemycket med det, att själv få bestämma. Om han sen har två olika strumpor eller byxorna bak och fram, eller klänning tycker jag inte spelar någon större roll! :) Keep up the good work du grymma mamma!

2012-01-03 @ 15:36:18
URL: http://enjonna.blogg.se/
Postat av: Sofie - Mamma till två små

Det är svårt det där med genus och allt det där. Man vill sina barns bästa men vad är det egentligen?



När Casper var liten var det lätt. Jag handla kläder som satt bra som han kunde leka i och som jag tyckte han var fin i. Han älskar traktor och väljer dom kläderna med traktor tryck på främst såklart.



När man sen Anna kom blev det konstigt. Jag som alltid handlat "pojk" kläder visste inte riktigt hur jag skulle göra.

Anna använde ju dom kläderna Casper haft som liten som vi sparat.

Det var inte helt okej enligt omgivningen. Anna skulle ju ha sina kläder och inte caspers gamla.



Som en skänk från ovan fick jag två stora kassar med kläder av en från öppna förskolan. tjej-kläder.

Så jag matcha caspers gamla med det nya.



Aldrig brytt mig så om vad dom har på sig. Vill att dom ska kunna leka.

Enda gången jag tagit åt mig och blivit sårad och börjat fundera var när vi var hos en släkting och dom fråga om jag ville ha en jacka till Anna.

Vi kan prova sa jag.

In kommer en rosa jacka. Testar och direkt utbryter bla svärmor men NU nu ser hon ju ut som en tös!



nu blev detta långt känner jag så avslutar, haha.. vet inte om det gav ngt svar dock..

2012-01-03 @ 15:37:59
URL: http://lillgarden.blogg.se/
Postat av: I - med två små troll

Jag skulle nog snarare säga att barnkläder aldrig någonsin varit så könsstereotypa tidigare som det är idag.



Båda mina barn har klänningar, skjortor, jeans, mjukistbyxor, tights och så vidare i sina garderober. Stora trollet har mest blå (och lite röda kläder), lilla trollet har mest gröna och rosa (men även gult och blått). Jag tror aldrig att pojkar som inte erbjudits klänningar, eller flickor som inte har erbjudits svarta tröjor med Blixten på kommer att önska det. Vår 3,5-åring har nyligen själv börjat reflektera över det här. Slutsatsen blev: "Flickor har kjol. Pojkar brukar ha klänning." Oj, det var ju inte riktigt vad jag har försökt lära henom.



Här kan man kika vad jag tycker vidare om ämnet: http://casalinga.blogg.se/category/genus.html

2012-01-03 @ 16:27:10
URL: http://casalinga.blogg.se/
Postat av: Blue Velvet - Vegas mamma

Jättebra skrivit! Våra stora barn väljer ju själva. Tyvärr kan inte Vega det riktigt n själv. Men jag tycker det är roligt att köpa hennes kläder och klä upp henne. Men sen om hon inte vill det när hon blir större gör mig inget. De andra barnen här hemma har redan provat på det mesta så jag är van om man säger så. Ena tvillingtjejen klädde sig som det så roligt heter "decora". Sök på namnet så förstår du mig =)

2012-01-03 @ 17:00:08
URL: http://bluevelvet.nu
Postat av: Anonym

Mina frågor kanske ej ha något med detta inlägg att göra, men jag måste bara fråga dig som nu är 2-barnsmamma..



Jag är gravid i ca 6-7v, är det då normalt att man känner en typ av mensvärk och att man mår illa så fort man ätit något?



Vet du isf vad som fungerar mot illamåendet?

2012-01-03 @ 17:11:47
Postat av: Hanna o Elliot o Nelli

Det här är helt klart en het fråga med heta svar och tycken. Jag gillar inte alls dagens kill och tjejkläder och tycker de ofta är riktigt trista. Jag handlar en hel del Villervalla tex där ränder och stjärnor är det som är på plaggen i diverse färger. Min son älskar rosa och jag har köpt många rosa klädesplagg till honom, men fick hålla tillbaks när han ville ha den cerisa overallen från Kappahl den här säsongen.. För hans egen skull, för som du säger så är även SMÅ barn riktigt äckligt medvetna om vad dagens samhälle anser som tjej och killfärger.

Varför inte bara använda ordet FÄRGER.. skit i allt vad kill och tjejfärger heter, det är så förbaskat trist och fel i mina ögon..

Jag har dock en del klänningar och tunikor på min dotter men väljer såna i alla jordens färger. Jag har valt klänning för jag tycker det verkar så mycket mer bekvämt med ett par leggings än tröja och andra byxor. :) Dottern väljer gärna klänning själv också.

Jag tänkte jag skulle försöka fota lite som, du gjort, på barnens garderober och se. :)

2012-01-03 @ 17:21:28
URL: http://morhanna.se/
Postat av: Mamma till William och Wilma

God kväll snäckan..

Bra inlägg :) Min sons gaderob är mycket blått,rött och färggranna färger..Min tös har ärft massa kläder av sin bror men har massa rosa och klänningar..

Ha en fin kväll.kram kram

2012-01-03 @ 19:59:55
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Mamma till William och Wilma

Det är klart man ska svara på sånt bra inlägg :) Perfekt att man har tätt mellan barnen så de kan ärva varandras kläder-...Min sons första kläder är inte så jätte pojkiga,,kan båda ha..Hade varit att min tös kom först hade det varit svårarre för han ta över hennes kläder...Jeans kläder kan bådfa ha och koftor o vissa bodysar.

Ha en mysig kväll.kram

2012-01-03 @ 20:17:09
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Filippa - mamma till Liam & lillebror i magen

Håller med dig! Tyvärr är det många äldre som inte gör. Jag jobbar på Lindex och köper det mesta där till Liam, för mig kvittar det vad han har på sig. Jag själv älskar rosa och därför får Liam också lite i dom färgerna.



Men som jag skrev innan, många äldre tycker på om där skulle hänga en rosa tröja på pojkavdelningen. Vi skrattar åt det men dom blir upprörda. :)



Kram på dig

2012-01-03 @ 20:49:38
URL: http://fillies.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Ooo den här diskussionen är svår. Måste medge att jag klär och alltid har klätt Liam i typiskt pojkiga kläder. Delvis på grund att utbudet inte är så stort till killarn. På flickavdelningen är det enklare att finna fina ting i alla sorters "stilar". Ska bli spännande att se om bebis i magen är en flicka eller pojke. Är det flicka kommer hon få ärva en del men kompletteras med lite rött och rosa. Tycker barnkläder överlag är väldigt roligt. Kramar M!

2012-01-03 @ 21:03:25
URL: http://hemmapavarangataistan.blogg.se/
Postat av: Pappan Anders

Färg på kläderna spelar mindre roll. Min son gillar färger som lila,röd,blå och grön. Tummen upp för bekväma barnkläder :-) Min son väljer ofta kläder själv. Jag tror de e viktigt för barnen att få klä ut sej och själva utvecklas som individer.

Ha De!

2012-01-03 @ 21:40:28
Postat av: Viola 22årig tvåbarnsmamma

Mycket handlar om vana. För mig är det också viktigt med färger och vill man gå utanför gråskalan är det ju mer att hämta från tjejavdelningen tycker jag. Dessutom gillar jag inte plastiga tryck så mycket och det har ju de flesta killkläder. Både min son och dotter har jeans plus tröja i någon glad färg så jag klär dem hyfsat lika. Nu när jag är van vid det skulle det kännas instinktivt fel att ta på dem något svart med typ spindelmannen tryck. Hursomhelst, alla barn har rätt till alla färger tycker jag!

2012-01-03 @ 22:00:06
URL: http://mummyfied.blogg.se/
Postat av: Linnea Granström- Ebbas mamma ♥

Här hemma köper vi dom kläderna vi gillar sprolla om vi hittar dom på tjej eller killavdelningen :)



Dock älskar ju Ebba rosa och prinsessliknande klänningar så om hon fick bestämma så hade nog hennes garderob varit kanske enformig ;)



Själv gillar jag mycket randigt och andra härliga mönster i alla dess färger :)

2012-01-03 @ 22:07:34
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: EN MÖLNBOBOS LIV - MELVINS MAMMA

Jättebra inlägg! Håller helt med dig.

Min son hade mycket blandade kläder när han var liten, en hel de rosa. Nu är det mycket turkost, rött och blått. Jag köper kläderna men han brukar få välja kläder också. Han bestämmer oftast vad han skall ha på morgonen (mest i byxväg). Jag kan irritera mig på att det finns tjej och pojkavdelningar. Tycker det skulle gå efter storlek istället. Något jag däremot kan reagera på är folk som vägrar köpa klänning till sina flickor utan klär dem i endast byxor, där kan jag tycka att det slår över åt andra hållet. Att man helt enkelt inte får köpa "tjejiga" kläder till en tjej för det är fult...

2012-01-03 @ 22:12:48
URL: http://www.annakarlsson.se/blogg/
Postat av: MANDY- Mamma till River & ägare av Bymandy.se

River får också vara den han vill och vill han en dag bära en blommig klänning så tar vi det då =) Jag klär han mer än gärna i Rosa, men i form av en tuff piketröja eller liknande.. SKulle aldrig klä honom i en blommig, spetsig tunika då det i mina ögon är flickigt.. Det är min åsikt det, att det finns en pojk och flickavdelning av en anledning, att vi är olika, olika kön, olika kläder.. typ =)

2012-01-04 @ 00:24:10
URL: http://mandyys.devote.se
Postat av: Lina

Vad kul med fler som reflekterar över detta i bloggen. Jag skrev ett inlägg för inte allt för länge sen http://www.linaslycka.se/2011/09/reflektioner-kring-kon.html, där jag också tog mig an lite övergripande reflektion kring kön, och jag tycker faktiskt det är lite tråkigt att hela köns diskussionen blivit så färg fixerad! Visst tycker jag att kön och genus diskussionen är bra precis som ifrågasättandet av normer är viktigt och BRA. Men det har faktiskt blivit så att Rosa inte längre får bäras av tjejer eftersom det i sin tur indirekt förtrycker tjejerna. Jag är FÖR färger och ALLA färger till både flickor och pojkar, min dotter älskar traktorer och bilar och självklart köper jag tröjor på pojkavdelningen med just bilar och traktorer på, Alva klär sig så grymt i grönt att hon har mycket sånt och hennes snutte är grön och ja hon har mycket grönt. Men jag tror inte att hela köns diskussionen sitter i kläderna utan i de värderingar som vi föräldrar ger våra barn. Att alla är lika värda oavsett kläder, hudfärg och kön. Det tror jag på och det är det som jag tror kan förändra kampen till allas lika värde! Men jag hoppas innerligt att alla föräldrar låter sina BARN VARA BARN och bära kläder som passar dem och har en öppenhet och inte begränsar sina barn in i fack utan precis som du säger stöttar sina barn oavsett om de som pojkar vill bära rosa eller klänningar o vise verca. :)

2012-01-04 @ 11:25:50
URL: http://www.linaslycka.se/
Postat av: carrå - mamma till Isabella

Bra skrivet!. Jag håller med dig. Jag ser alla kläder som barnkläder och väljer i första taget bekväma kläder som man kan leka i. Exempelvis när hon bara kröp användes inte klänningar för det kunde hon inte krypa i osv. Tittar man i i Bellans garderob finns ALLT, mest mjukisbyxor ;). för det är något jag älskar små barn i så gulligt!. Färgglatt, blått och lila tror jag det finns mest av. Jag är lite emot "pojkigt" och "flickigt" tycker allt sånt är löjligt, jag väljer kläder hitills och jag köper det jag gillar oavsett vad det är, när Bellan var liten kom alla fram och så "åh vilken söt pojke" bara för att hon inte hade de typiska "flickkläderna". Förresten kul att du tog upp det med klänning, jag jobbar ju på förskola och vi har en 4åring som är inne i någon klänningsperiod, har det varje dag inget barn har sagt något alls!, underbart enligt mig! och en 3årig pojke på haloween var utklädd till rosa barbapapa, knallrosa från topp till tå, alla tyckte det var helt okej! så kanske som du säger så växer det bort mer och mer, vore i alla fall underbart om fallet var så! :)

2012-01-04 @ 22:14:45
URL: http://ettnyttsteg.blogg.se/
Postat av: Novembersara.

Vi ska få en flicka i maj, jag köper det som är snyggt, vare sig det är rosa eller grönt! Tänker aldrig gå ut och leta efter något rosa enbart därför att vi ska få en flicka! Och jag hatar att alla coola bodies hänger på avdelningen för bebiskläder! Idag tillexempel, såg en asfrän vit body med ett par hörlurar på! Varför ska det klassas som pojkkläder? Nej tack, jag väljer det som är fint, rosa eller grönt!

2012-01-04 @ 23:39:34
URL: http://novembersara.blogg.se/
Postat av: 6barnsmamma

Vilken jättefin blogg och intressant ämne. Jag har 6 barn (5 killar, 1 tjej) och driver webbshop som säljer barnkläder och leksaker. Våra barn klär sig också efter vad de tycker om och får ha vad de vill bara de är hela och rena. Vi har valt att inte ha uppdelat i tjej- och killkläder i vår webbshop utan istället efter figurer. Det är ju inte vi som bestämmer det utan kunden resonerar vi.



Mvh Anna

www.kotteshoppen.se

2012-01-05 @ 09:07:20
URL: http://www.kotteshoppen.se
Postat av: Mamma Evelina

Våran lilla har mycket tjejiga kläder i färgen rosa. Men även mycket neutrala kläder. Hon har ofta baggyjeans och huvtröja. Jag köper de jag tycker är fint och har många gånger köpt kläder som inte alls är särskilt "tjejiga". Gillar färg och tuffa kläder. Samtidigt som jag faller till de söta rosa. Lite variation här alltså. Tycker absolut inte att man ska styra upp sig på "pojk" & "flick" plagg. Utan jag köper de jag tycker är fint :) Snart är väl lillan i den åldern då hon vill välja själv och absolut ska hon få göra de :)

2012-01-05 @ 09:47:21
URL: http://loon.blogg.se/
Postat av: Linnéa

jag tycker du resonerar väldigt klokt! Har själv ungefär samma resonemang så det kanske inte är så konstigt att jag tycker det ;) Själv vet jag ju inte ännu vad det är för kön på min bebbe, så jag har tvingat mig själv att se vart mina gränser går i klädval. Å jo, jag har köpt både rosa och blått. Men inga klänningar än då, för jag skulle nog inte sätta på en pojk klänning om han inte själv bad om det. Å det är väl där jag upptäckt att min gräns går. Jag undviker klänningar, glitter, paljetter och för mycket "krås" och jag har heller inte köpt ngn slips eller slipover. Dock märker jag att jag accepterar mer traditionella pojkkläder än flickkläder... vilket på sätt och vis är sorgligt. Men jag har också märkt hur arg jag blir på vissa affärer där det är allt för tydligt uppdelat. Då handlar jag helt enkelt inte där... Men så är jag lite av en "genushäxa" också. Men man behöver ju inte överdriva, det viktiga enligt mig är att jobba mot en framtid där det skall vara accepterat att klä sig som man vill utan att få kommentarer och bli ifrågasatt så fort man "ramlar" ut ur normen.

2012-01-09 @ 00:41:57
URL: http://medsmamedel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0